Вбивство 12-річного хлопчика у Радомишлі: обвинуваченого Ільченка відпустили під нічний домашній арешт

Віктор Ільченко буде перебувати під нічним домашнім арештом. Громадськість обурена

Учора, 20 березня, відбулося чергове судове засідання по справі трагічної загибелі підлітка у Радомишлі – 12-річного Даниїла Бельченка. Головуючий суддя Сергій Франчук змінив обвинуваченому Віктору Ільченку запобіжний захід – його звільнили з-під варти та відпустили додому під нічний домашній арешт. Це рішення Франчук приймав одноосібно – двоє інших його колег-суддів були відсутні.

Сергій Франчук, суддя

Прокурор Олександр Ваховський зачитав клопотання щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обом обвинуваченим по цій справі – Віктору Ільченку та Олександру Юрку. Також прокурор навів факти тиску Ільченка на Юрка з метою зміни показів, повідомляє видання zt.20minut.ua.

Але захисник Віктора Ільченка Віталій Чаюн звернувся до суду з проханням відмовити прокурору в задоволенні його клопотання та змінити запобіжний захід на домашній арешт. Інший адвокат Ільченка — Юрій Радзієвський заявив, що його підзахисний «утримується під вартою «по вкрай сумнівному обвинуваченню».

Представник потерпілих Володимир Красовський водночас наголошував, що судовий розгляд тільки розпочався, тому робити будь-які висновки щодо винуватості або невинуватості обвинувачених завчасно.

Також він навів приклад того, що Віктором Ільченком було використано два автоматних ріжка, але при цьому на місті трагедії біло знайдено тільки сім гільз. Тому представник потерпілих просив суд задовольнити клопотання прокурора.

Володимир Красовський, захисник потерпілої сторони

Інший обвинувачений Олександр Юрко та його адвокатка не заперечували у задоволенні клопотання прокурора.

Після перебування у нарадчій кімнаті головуючий суддя Сергій Франчук зачитав Ухвалу суду щодо задоволення клопотання прокурора у відношенні Олександра Юрка та відмові у задоволенні у відношенні Віктора Ільченка. Таким чином він продовжив термін тримання під вартою Олександра Юрка та змінив запобіжний захід на нічний домашній арешт Віктору Ільченку.

Відео zt.20minut.ua

Після цього звільнення, матір застреленого хлопчика Карина Бельченко опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці обурливий пост:

«Сьогодні Корольовський суд Житомира пробив дно! Такої ганьби правосуддя, мабуть, ще не зазнавало. Особу яка обвинувачується у подвійному вбивстві дітей та незаконно зберігання зброї… так на секундочку не якийсь пістолетик, а РПГ, відпустили додому! Відпустили, до того як допитали свідків, потерпілих, експертів, дослідили докази…

Особу яка свою вину не визнає, кинула дитину стікати кров‘ю, збирала власні гільзи, а потім ще й змушувала іншого взяти на себе вину. Рішення було настільки безсоромне, що очі ріже від того! Крінж! Захисники просять цілодобовий домашній арешт, а суд відпускає додому і каже, що то занадто жорстоко і хай краще на період комендантського часу буде вдома, а весь інший хай робить, що хоче!» — написала матір Дані Бельченка.

Вона також запитує, в інтересах кого таке рішення приймалося, і просить суспільство звернути увагу на «цей жах у реальності».

Обурюються такому рішенню і журналісти з Житомира. Зокрема Ірина Кирилович із Житомир.інфо пише, що їй важко підібрати слова:

«Під нічний домашній арешт. Навіть без браслета. Юрко залишився в СІЗО. Я не можу підібрати слова!  Рік, як ці люди в суді кажуть, що думали це не діти, а диверсанти. Рік, як неймовірно сильна Карина Бельченко мужньо витримує судові засідання, на яких в подробицях ці двоє розповідають, як загинув її син!  Рік, як вона бореться за справедливість і ходить на могилу до сина, де висить прапор України, який Даня просив купити ще за життя. Рік, як наша судова система демонструє нереальний ідіотизм!» — пише Кирилович.

Прокоментував у своєму фейсбуці звільнення свого підзахисного і один з адвокатів – Юрій Радзієвський, який працює у Києві.

«Нарешті! Сьогодні (20 березня, – ред.) Корольовський районний суд м. Житомира змінив нашому клієнту у справі «Радомишльськоі варти» Віктору Ільченку запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт у нічний час доби. Віктор на волі після року під вартою без права внесення застави. Слідство велося упереджено, прокурори вперто ігнорували обставини на користь обвинувачених і фальсифікували докази. Наприклад, ігнорувались три експертизи, згідно з якими Ільченко взагалі не стріляв в бік потерпілих. Прокурори також не визнавали, що в місті велись бойові дії», — написав Радзієвський.

Він зазначив, що має у планах виправдати Ільченка і притягнути «до відповідальності всіх винних в тому, що людина втратила рік життя».

Нагадаємо, трагедія трапилася 7 березня у Радомишлі, куди після початку війни переїхала сім’я з Києва. 12-річний Даниїл Бельченко грався зі своїм другом на подвір’ї будинку. Раптом на подвір’ї з’явилися двоє озброєних чоловіків, бійці місцевої «Радомишльської варти» – 48-річний Віктор Ільченко та 27-річний військовослужбовець ЗСУ Олександр Юрко, які відкрили вогонь по дітях, переплутавши їх з диверсантами. В результаті – Даниїл загинув, а його друг, Олексій Нечипоренко був поранений.

За цим  фактом відкрили кримінальне провадження. Ільченку та Юркові повідомили про підозру. Обом також обрали запобіжний захід – тримання під вартою. Впродовж року захист Ільченка вимагав звільнення свого підзахисного з-під варти, аргументуючи, що це незаконно…

Під час одного із судових слухань Ільченко виправдовувався, що отримав інформацію про людей у військовому одязі зі зброєю, і на той час було начебто багато повідомлень про ворожі ДРГ: «Постаті у військовому одязі, і в руках у них зброя, про те, що то діти, ми дізналися тільки тоді, коли дійшли до місця, до них»

Водночас адвокатка іншого обвинуваченого — Юрка, заявляла про тиск на її підзахисного.


Актуальні Житомирські новини на сайті ukr.net

Катерина Гончаренко
Катерина Гончаренко
Журналістка, оглядачка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини