Чому? Петро Порошенко, Володимир В’ятрович, ЄС проігнорували 100-річчя Базарської трагедії

Про депутатів Малинської міської ради від ЄС нема сенсу говорити — гарні люди, але «Армія, Мова, Віра» не про них

Схоже тема Базару всіх втомила. Але чи може втомити трагедія та героїзм? (риторичне)

21 листопада роковини — 100 років тому у селі Базар котовці розстріляли 359 вояків УНР. Могили зрівняли із землею і зверху поросла трава.

Лише в 90-х роках відновлена пам’ять про цю трагедію. І саме з Малина везли у 1990 році хрест, щоб упорядкувати могили та вшанувати загиблих — це відповідь для тих, хто каже: «А до чого тут Малин?!»

Нагадаю, що суперечка у Малині виникла щодо перейменування вулиці Ватутіна на вулицю Героїв Базару. Не вийшло.

Люди хочуть «Злагоди»

Витяг з протоколу сесії…

СЛУХАЛИ: про перейменування вулиць в місті Малині.

Доповідає Віталій ЛУКАШЕНКО — заступник міського голови.

ВИСТУПИЛИ:

Валентин СЕРБІН — депутат міської ради, вніс пропозицію на голосування виставити перейменування вулиць Ватутіна та Кошового окремо по вулицях.

Володимир ОЛЕКСІЄНКО — член топонімічної комісії при Малинській міській раді, заслужений працівник культури, інформував щодо історичних фактів та необхідності перейменування вулиць.

Дмитро ДМИТРЕНКО — депутат міської ради, вніс пропозицію підтримати та перейменувати дані вулиці.

А. Н. — житель по вулиці Ватутіна у місті Малині, висловив свою думку та жителів щодо перейменування вулиці. Повідомив, що не проти перейменування, але бажають мати нейтральну назву вулиці, не пов’язуючи із історією.

О. І. — жителька вулиці Ватутіна, що перейменування вулиці обговорювали із жителями і вони не підтримують перейменування Ватутіна на Героїв Базару, потрібно вибрати назву нейтральну, до вподоби назва вулиці Злагоди.

Вячеслав КАШИЦЯ — депутат міської ради, що не підтримує перейменування, це не впливає на рівень життя населення.

Сергій КАРПЕНКО — депутат міської ради, голова комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціального-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва, вніс пропозицію зняти з розгляду дане питання.

Міський голова Олександр СИТАЙЛО поставив на голосування перейменування вулиці Ватутіна у місті Малині.

Голосували: «за» — 4, «утримались» — 18, «проти» — 4, «не голосували» — 0.

Рішення не прийнято.

Міський голова доручив заступнику Віталію ЛУКАШЕНКУ у найближчий термін скликати засідання топонімічної комісії та запросити на неї жителів вулиці Ватутіна, винести пропозицію щодо перейменування вулиці на наступне пленарне засідання.

***

Від себе скажу — не розумію, для чого так затято вчепилися у ту вулицю Ватутіна?! Якщо вже «вуличні комітети» проти, й окремі жителі дійшли до сесії — залиште, і не бовтайте тему, як лайно в ополонці.

Це дискредитує все і всіх… 

До того ж (!!!) — у Малині ще залишилися вулиці, які маємо перейменувати ОБОВ’ЯЗКОВО! І це мав зробити свого часу голова ОДА адміністративним порядком, ні до кого особливо не прислухаючись. Але тоді Малин якось «пропетляв» непоміченим, бо гарно стартонули. Вулиці імені того ж Котовського перейменували…

Європейська Солідарність проігнорувала

Історія з малинським перейменуванням набула розголосу — стала топовою під час пам’ятних заходів у селі Базар.

Олег Тягнибок у своїй промові зосередився на малинських депутатах і апелював до Петра Порошенка (хоч про малинський партійний осередок «Свободи» й словом не обмовився).

Послухати можна на відео (посилання на фейсбук https://www.facebook.com/oleh.tiahnybok/posts/4530089780372587)


Цю тему підхопила у фейсбуці і Лариса Ніцой.

«Петре Олексійовичу, чи є у вас клізма? Бажано відрова…»

Тягнибоку й Ніцой інкримінують занадто прискіпливе ставлення до Порошенка. І десь це так і є.

Так і коментують, що кидають, мов «г***о на вентилятор»…

І Олег Тягнибок, і Лариса Ніцой — не мої герої. Але. Цього разу риторику на грані епатажу хочеться підтримати.

Відвідав публічні профілі у фейсбуці Європейської Солідарності, Петра Порошенка та, особливо — Володимира В’ятровича, бо хто як не він, дослідник історії визвольного руху, колишній директор Інституту національної пам’яті мав би згадати про подію. А що ж тут у них?!…

А тут — ПОВНЕ ІГНОРУВАННЯ. Чому?!…


Цитуючи інтерв’ю Володимира В’ятровича від 2017 року:

Проект УПА з’явився ще в 1921 році – у отамана Тютюнника

«А назва «Українська повстанська армія» коли утвердилася?

—  Сам проект УПА, якщо можна так сказати, з’явився ще в 1921 році. У 1921 році так називалися збройні загони отамана Тютюнника. Тоді абсолютно вся територія України була завойована більшовицькою Росією і, очевидно, була, остання військова спроба відвоювати незалежну Україну. Збройні загони увірвалися глибоко в радянські тили, мали завдання підняти повстання, але вже було надто пізно. Це вже був листопад, вже була невдала погода, повстання не вдалося розвинути. Вояків тієї Української повстанської армії було розгромлено. Частина з них потрапили в полон і були розстріляні під Базаром тоді ж у 1921 році.

І, власне, ця дата, це місце, бій під Базаром стали ще однією трагічною датою в українській історії. Це якраз час першої появи цієї назви, цього бренду – УПА – в українській історії».

2021 рік — забулося.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини