Грошова нерівність: чому у Малині перша школа отримає кошти на ремонт, а третя – поки ні

У місті виникла неоднозначна ситуація щодо раптової відмови ЗОШ №3 у коштах на реконструкцію. 

Освіта була і залишається однією із тих сфер, до якої завжди є прискіплива увага громадськості. Малин – не виняток. Коли нещодавно з’явилась інформація про те, що місцева ЗОШ №3 залишиться  без обіцяного фінансування ремонту, натомість школа-ліцей №1 отримає майже 6 млн грн, – одразу почалось активне обговорення ситуації. 

Журналістка MALYN.MEDIA спробувала розібратись у цьому епізоді та з’ясувати, хто і чому вирішив відмовити у виділенні коштів. І які шанси, що ці гроші школа отримає наступного року. 

ЩО, ВЛАСНЕ, ТРАПИЛОСЬ…

У попередні роки – ще за минулої влади – Малинська міська рада подала на конкурс по отриманню коштів з державного бюджету в рамках Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) кілька проєктів. Конкурсний відбір пройшли два шкільні: по  реконструкції ЗОШ №1, вартістю 5,8 млн грн. та завершення реконструкції ЗОШ №3, вартістю 5,2 млн грн. Проєкти мали реалізовуватись за умови співфінансування ДФРР та місцевого бюджету у пропорційності 90% на 10%. 

Однак цього року Малинська міська рада ініціювала виключення проєкту реконструкції приміщень ЗОШ №3 із конкурсу. Відповідний лист від керівництва Малинської громади розглянули ще 2 березня під час засідання профільної комісії у Житомирській ОДА. 

Аргументом до такої відмови стало – цитуємо – «суттєве фінансове навантаження для місцевого бюджету». Водночас зазначалось, що по ЗОШ №1 «усі заплановані роботи будуть виконані у повному обсязі». 

Ситуацію одразу активно підхопили представники попередньої влади. Такі рішення своїх наступників вони вважають нелогічними і апелюють тим, що добровільно відмовлятись від реалізації проєкту, вартістю, 5,2 млн грн – нерозумно.  Між рядків читається «зрада», але наше завдання розібратись у ситуації без зайвої політичної ностальгії, тому рухаємось далі. 

ЯК ВІДРЕАГУВАЛИ  У ТРЕТІЙ ШКОЛІ

Реконструкція ЗОШ №3 вже розпочалась раніше. Зокрема, за кошти з міського бюджету вдалось замінити аварійний дах навчального закладу та розпочати інші роботи. І тут треба звернути увагу, що у зв’язку із вже частково проведеними ремонтами, загальний кошторис проєкту по ЗОШ №3 від ДФРР зменшився. Тому про 5,2 млн грн, на які посилаються критики, вже не йдеться… Та про це згодом.

Директор Малинської загальноосвітньої школи №3 Олег Мельошин не приховує, що новина про відмову від дотацій стала для нього неприємним сюрпризом.

«Спочатку я був дещо приголомшений від цієї інформації. Бо ще у грудні з міськради приходили до школи, і включили наш заклад першим номером у Комплексну цільову програму розвитку освіти Малинської територіальної громади. Також раніше ми постійно контактували із відділом освіти Малинської міськради про те, які роботи є для нас першочерговими, а що вже виконано на даний час. Пізніше буквально за тиждень до новини приходив начальник управління освіти і говорив, що кошти у повному обсязі не виділяться, але часткове фінансування буде. Згодом підтвердилась інформація про те, що грошей не буде», – зазначив у коментарі MALYN.MEDIA  Олег Мельошин.

Добровільну відмову від такого щедрого співфінансування він вважає неправильним рішенням.

«Не знаю, з чим це пов’язано… Але якщо нам погодились дати кошти з державного бюджету, то це все одно вигідно і від такого не можна відмовлятись. Тим більше, що цей проєкт давав би можливість зробити і фасад, і утеплення. Це трохи не по господарськи. Хай краще б на інших етапах конкурсу нам відмовили, але самим у себе забирати таку можливість – якось не дуже в голові вкладається», – коментує Олег Мельошин.

До слова, директор школи каже, що утеплений і завершений фасад давав би можливість економити на опаленні взимку і забезпечувати дітям комфортніші умови навчання. За обіцяні кошти школа планувала вирішити давню проблему із водовідведенням. 

 ЩО КАЖЕ АДМІНІСТРАЦІЯ МІСТА 

За коментарем з цього приводу журналістка  MALYN.MEDIA звернулась до міського голови Малина Олександра Ситайла. Роз’яснення ситуації мер почав з того, що загальний цьогорічний фонд конкурсу ДФРР зменшився практично удвічі. Тому частину проєктів, які були відібрані раніше, просто планували відкласти… 

«Нам надійшла пропозиція від комісії конкурсу, що у зв’язку із коригуванням бюджету на проєкти, ЗОШ №3 може отримати лише 1 млн грн. Тобто ремонт школи у такому випадку профінансують лише частково, і нам доведеться ще  потім думати, де взяти гроші, щоб завершити роботи повністю. Що стосується першої школи, то нам вдалось переконати комісію у важливості повного фінансування цього закладу у розмірі 5,8 млн грн, з яких понад 500 тис. грн – скеруємо з місцевого бюджету», – зазначив Олександр Ситайло. 

Він наголосив: цього року Малинська громада мала можливість отримати кошти лише на реалізацію одного проєкту. 

«Фінансовий ресурс ДФРР нині суттєво обмежений. Нам ніхто не пропонував виділити кошти на два проєкти – про це не йшлося. Тому, коли постав вибір: залучити більше коштів на першу чи менше на третю школу – ми як свідоме керівництво вибрали дорожчий варіант. Це і стратегічно правильно, як на мене. Зрештою, перша школа – це школа-ліцей. Там навчається найбільша кількість учнів. Це по суті найголовніша школа в громаді. Будівля розташована у центрі міста. І тому зрозуміло, що їй віддається найбільша перевага», – наголосив мер. 

На завершення він додав, що третя школа не втратила назавжди свій шанс на фінансування реконструкції. 

«Ми скоригуємо цей проєкт на підставі вже виконаних робіт і подамо цю школу на конкурс ще раз. Впевнений, що в неї є всі шанси отримати таке ж фінансування у повному обсязі на наступний рік. Тому зради тут шукати не потрібно, бо її нема – як керівники міста, як малинці ми зацікавлені, щоб діти мали однаково рівні умови навчання. Але коли нас ставлять перед більш вигідним вибором і менш вигідним – наше рішення буде очевидним. Обрали оптимальний варіант», – підсумував Олександр Ситайло. 

Олена Петренко
Олена Петренкоhttps://malyn.media/
Редакторка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини