До Малина планують привезти виставку азовця і нашого земляка Дмитра Козацького. ВІДЕО

Нині світлини експонують у Житомирі

17 липня у Житомирі презентували виставку світлин «Азовсталь. Світло переможе» азовця з Малина Дмитра Козацького (позивний «Орест»), який нині перебуває в полоні у росіян. Виставку до Житомира привіз рівненський фотограф Олександр Харват.

Облаштували її на четвертому поверсі Водонапірної вежі. В експозиції – 29 світлин, які Дмитро зробив у підземеллях металургійного заводу «Азовсталь», коли завод штурмували війська рф. Нині автор світлин разом з побратимами перебуває у російському полоні.

Рівненський фотограф Олександр Харват розповів кореспондентам Суспільного, чому вирішив організувати цю виставку.

«В травні, коли наших маріупольських захисників забирали у полон, я був у Празі з іншою благодійною виставкою українських фотографів. Тоді я отримав електронного листа, де йшлося про те, що відкрито доступ до світлин, зроблених Дмитром Козацьким. Я завантажив ці світлини – переглянув їх і зрозумів, що треба їх показувати. Дмитро Козацький – він ваш земляк. З Малина. Але він прив’язаний до Рівненщини тим, що він є студентом Національного університету «Острозька академія», – розповів фотограф.

Першу експозицію зробили 16 червня у Рівному.

«Виставка була у найбільш людному місці – у великому торговельному центрі. Було дуже багато відгуків. Побачивши це, я зрозумів, що подібні виставки треба проводити не лише у нас, у Рівному, а й у всіх містах, де буде така можливість. Фотографія – це наймонументальніший вид не лише фотомистецтва, а й взагалі, комунікації. І коли знімає не спеціальний журналіст чи кореспондент, а звичайна людина, боєць, наш захисник, воїн – знімає зсередини, з того місця, де він був, то це, я вважаю, реалістичніше, документальніше. Треба, щоб люди бачили це», – говорить Олександр Харват.

Переглянути експозицію зі світлинами Дмитра можна буде у Водонапірній вежі до 20 липня – далі виставка помандрує до Навколокультурного простору. Організатори кажуть, що там виставку презентують у повному обсязі, оскільки у Водонапірній вежі показали лише частину простору.

Після цього експозицію перенесуть на пішохідну вулицю Михайлівську. А вже тоді виставка їздитиме по всій Житомирщині і обов’язково, кажуть організатори, побуває у Малині – рідному місті Дмитра Козацького.

Сюжет Суспільного

20 травня, перед тим, як потрапити в полон, Дмитро опублікував допис у своєму твіттері: «Ну от і все. Дякую за прихисток Азовсталь — місце моєї смерті і мого життя. До речі, поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії й фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно. Дякую всім за підтримку. До зустрічі».

Цього ж дня віцеспікерка українського парламенту Олена Кондратюк заявила, що світлини Дмитра відправлять в усі парламенти Європи та світу, які на стороні України.

Мати Дмитра – Ірина Юрченко, розповіла про їхню сім’ю, дитинство сина, вибір приєднатися до «азовців»: «Мам, обіцяй триматися»: історія того самого фотографа «Азовсталі» з Малина 

На початку червня Козацький отримавспеціальну нагороду польської премії Grand Press Photo 2022.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини