Застали замоклі балки та утеплювач: новий підрядник розповів про роботу на скандальній амбулаторії в Ірші

Першого підрядника, який виграв тендер, звинувачують у розкраданні бюджетних коштів. 

За такі «заслуги» попередників нова фірма змушена пояснювати іршанцям свою непричетність до афер. Оскільки досі не всім місцевим відомо про зміну підрядної організації…

Амбулаторію на вул. Миру, 9 в Ірші Вишевицької СТГ (колишнього Радомишльського району) будують вже третій рік. Цей проєкт реалізовують в рамках комплексного спорудження в області так званих амбулаторій нового типу. 

Першого підрядника, який виграв тендер, звинувачують у розкраданнях бюджетних коштів. Зараз по цій справі триває досудове розслідування. Окрім підрядної організації, у витраченні зайвих 1,6 млн грн підозрюють чиновника Житомирської ОДА та інженера технічного нагляду. Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури. 

Відомо, що під час будівництва медзакладу з житлом для лікарів у складених актах підрядник зумисно завищував об’єми виконаних робіт. 

«До скоєння злочину причетні директор підрядної організації, який вніс неправильні відомості до офіційних документів про завищення обсягів та вартості робіт. Також інженер технічного нагляду, який знаючи про фактичний обсяг та вартість, не повідомив про це замовника. Третім підозрюваним є колишній директор департаменту Житомирської ОДА, який допустив службову недбалість», – зазначають у прокуратурі.

Усім трьом особам повідомлено про підозру у скоєнні злочинів. Зокрема, чиновника ОДА судитимуть за службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Водночас директора підрядної організації та інженера – за співучасть у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах і службове підроблення.

Що стосується амбулаторії в Ірші, то від листопада 2020-го на цьому об’єкті працює інша фірма, яка виграла новий тендер – ТОВ «УКРВИШБУД». Загальна вартість проєкту  – 4,5 млн грн. Роботу своїх попередників представник підрядника коментує неохоче. Лише каже, що не раз доводилось пояснювати населенню свою непричетність до схеми розкрадання коштів – частина місцевих досі не знає про зміну підрядника. 

«Коли ми почали працювати, тут були лише споруджені стіни  і зроблена покрівля, але не накрита. І тому весь утеплювач, всі дерев’яні балки сильно замокли… Посприяла погода – балки висохли, але ми їх другий раз обробляли біозахистом. А от утеплювач довелось замінювати на новий. Звісно, цього можна було б уникнути, але думали, напевно, не про це… З тими, хто працював до нас, не перетинались. Але в людей досі виникають питання до нас, хоч ми й працюємо тут лише з листопада» – зазначив MALYN.MEDIA представник ТОВ «УКРВИШБУД» Сергій Мироненко

Поки триває слідство, поліція не розголошує імена підозрюваних. Але у системі публічних закупівель Рrozorro журналістам MALYN.MEDIA  вдалось знайти, що у 2018 році тендер по іршанській амбулаторії виграло ПП «Прогрес-Буд».

Цікаво, що це вже друга амбулаторія, на будівництві якої намагались нагріти руки. Перший інцидент – спорудження лікарняного закладу у селі Борщів Радомишльського району (цей тендер також, до речі, виграло ПП «Прогрес-Буд»). За інформацією прокуратури, на другому об’єкті фігуранти привласнили майже 900 тис. грн. 

Але ці дві амбулаторії – далеко не єдині багатомільйонні торги, які восени 2018-го раз за разом виграла згадана фірма. Коли майже три роки тому  Департамент регіонального розвитку оголосив одночасно дев’ять відкритих торгів на будівництво амбулаторій, перемогу в усіх тендерах здобуло…ПП «Прогрес-Буд». 

До речі, раніше цю компанію очолював власне  колишній директор Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Євген Кульчинський, який є одним із підозрюваних. Колишньому чиновнику належало також 50% частка підприємства. 

У прокуратурі наголошують, що зараз тривають перевірки щодо ймовірних зловживань на інших амбулаторіях, які споруджувало ПП «Прогрес-буд». 

Катерина Гончаренко
Катерина Гончаренко
Журналістка, оглядачка MALYN.MEDIA

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини