Екологічний рейтинг: Житомирщина – найчистіша область, а Київ – найбрудніший

Житомирська область зайняла перше місце в екологічному рейтингу областей України

Такі дані наведені в екологічному рейтингу областей України 2022, який 2 лютого оприлюднив журнал «Фокус», пише Житомир.інфо.

«Екологічний рейтинг областей України 2022, який уп’яте підготувала редакція Фокусу, створений із двох частин. Це аналіз статистики й довідок про кожну область України, які допомогли підготувати екологи, що знаються на місцевих проблемах. Ці проблеми хронічні: незадовільне поводження з відходами, зокрема з агрохімікатами, забруднення повітря та водойм», – йдеться в публікації.

Загальний бал Житомирської області – 20,57 при максимумі в 50 балів.

Нижче – інформація про першу десятку екорейтингу:

Порівняльна таблиця

Як рахували: Рейтинг Фокусу побудовано на офіційних даних, опублікованих держустановами: Держстатом, Держводагентством, Національним інститутом раку. Статистичні звіти традиційно запізнюються, тому ми змушені оперувати цифрами за 2020 рік.

Для оцінки екологічної ситуації в регіонах Фокус обрав шість критеріїв. За кожним із них ми вивели середнє значення по країні, з ним порівнювали ситуацію в кожній області. Усі бали вираховувалися, виходячи з цього показника: середнє значення — 0 балів. Якщо ситуація в регіоні виявилася гіршою, ніж загалом по країні, нараховувалися бали з від’ємними значеннями, якщо кращою — з додатними.

Максимальні 5 балів та мінімальні -5 балів можна було отримати за такі показники: кількість викидів в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел забруднення; утворення відходів І–ІІІ класів небезпеки (це, наприклад, батарейки та ртутні прилади); обсяг забруднених стічних вод; кількість захворювань на злоякісні новоутворення.

За п’ятибальною шкалою (від -2,5 до 2,5) оцінювалися такі показники: зростання/зниження викидів в атмосферу від пересувних джерел забруднення на одну особу; утворення відходів у цілому (I–IV класів небезпеки). Наприкінці кількість набраних кожною областю балів підсумовували й визначали лідерів та аутсайдерів рейтингу.

Всі дані у підсумку внесли у порівняльну таблицю.

Житомирська область посіла 1 місце в Екологічному рейтингу областей України 2022, а в 2021 році була на 2 місці.

Житомирщина на першому місці

Автомобільне навантаження

Основним джерелом екологічних проблем Житомирської області традиційно вважають сільськогосподарські підприємства та скупчення наземного транспорту. Як зазначають місцеві екоактивісти, в цьому регіоні особливо проблемним є Новоград-Волинський район, де розташовані потужні промислові забруднювачі. Сам Житомир – на другому місці, там високий рівень забруднення атмосфери тримається переважно за рахунок великої кількості автотранспорту.

Як близька до столиці транспортна артерія, місто перебирає на себе частку надмірного автомобільного навантаження, від якого давно потерпає Київ.

Газовидні викиди

Утім найнебезпечнішими вчені вважають газові викиди сільськогосподарських підприємств, адже вони мають високий уміст азоту та метану. Друге джерело небезпеки – заводи та підприємства енергетичної галузі.

У вересні та жовтні 2021 року екологи спостерігали відчутний сплеск забруднення нижніх шарів атмосфери. Зокрема, у селищі Баранівка, далекому від великих забруднювачів, рівень дрібнодисперсного пилу розміром 2,5 мкм сягав 247 одиниць при нормі до 50 одиниць.

Забруднення водних ресурсів

Щодо забруднення водних ресурсів, то є хороші новини: їхній рівень зменшився за останні два роки. Частково завдяки інспекції очисних споруд та каналізації Житомира.

ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини