Верховна рада обмежила обіг пластикових пакетів: що відомо

Закон вступає в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності

Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який забороняє розповсюдження тонких та надтонких пластикових пакетів.

Такі пакети заборонено розповсюджувати платно та безоплатно в пунктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Їх потрібно буде вилучити з обігу.

За ухвалення закону №2051-1 проголосувало 297 народних депутатів.

У законі йдеться, що загалом пакети можна буде продавати, але роздрібні ціни на них не можуть бути нижчими за мінімальні, які встановить Кабінет Міністрів. Однак ці норми не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети.

Передбачено, що на кожному пластиковому пакеті має бути маркування, однак їх не можна маркувати словами «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо вони не відповідають цим вимогам.

Здатність пластикових пакетів до біорозкладання будуть визначати відповідно до європейських стандартів.

Можна буде користуватися:

  • біорозкладними пластиковими пакетами;
  • надтонкими пластиковими пакетами розміром 225 х 245 х 450 мм, які призначені для пакування або перевезення свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в пунктах роздрібної торгівлі як первинне опаковання.

Передбачені штрафи:

  • За розповсюдження закладами торгівлі, харчування та послуг пластикових пакетів накладатимуть штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн. За повторне порушення доведеться заплатити від 17 тис. до 34 тис. грн.
  • Штраф за безкоштовне роздавання пластикових пакетів становить від 1,7 тис. до 3,4 тис. грн. За повторне порушення — 3,4–8,5 тис. грн.
ІнфоМалин
ІнфоМалинhttps://malyn.media/
Тут оселилися адміністратори сайту MALYN.MEDIA. Маєте запитання, бачите негаразди в роботі сайту чи хочете повідомити новину — сконтактуйте з нами через e-mail або сторінку у Facebook. Тисніть на відповідну піктограму.

Пов'язані статті

- Реклама -spot_img

Останні новини